Bloeicyclus

Zoals de groei in de natuur gaat zo wordt de Bamboo Orchid ook gekweekt voor het beste en sterkste resultaat. Door de juiste hoeveelheid licht af te wisselen met een koelere omgeving wordt in de kwekerij de meest ideale omstandigheid gecreëerd voor de groei en de bloei. Daardoor kun je weken genieten van de prachtige bloemenzee aan de planten. In de natuur begint de plant in de lente met bloeien. Tegen de winter vallen de bloemen af en begint de reis naar de volgende bloeicyclus.

De uitbundige bloei van de Bamboo Orchid is niet het enige bijzondere. In de oosterse cultuur heeft de plant ook de status goed voor je gezondheid te zijn. In de oosterse geneeskunde is de orchidee een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. In deze ‘Traditional Chinese Medicine’ (TCM), die al meer dan 2000 jaar oud is, worden gedroogde opgerolde delen van de plant gebruikt om het immuunsysteem te verbeteren.

Men gelooft dat de plantdelen een positief effect hebben op de spijsvertering waardoor je je fitter zou voelen. Voel je je goed dan kun je beter met stress omgaan wat weer bijdraagt om kwalen het hoofd te bieden. Volgens deze geneeskunde kan de orchidee helpen tegen buikpijn, pijn aan gewrichten, intolerantie tegen gluten, een verlaagde bloedsuikerspiegel of slechtziendheid. De plant zou zelfs tumoren kunnen remmen.

Men noemt de orchidee ook wel ‘onsterfelijkheidskruid’ omdat het sap van de plant, volgens de legendes, mensen uit de dood kan laten herrijzen. Met een prijs van $ 300,00 voor 500 gram is het geen goedkoop ‘medicijn’ vandaar dat mensen de plant graag zelf willen plukken. Hierdoor heeft al menigeen zijn leven op het spel gezet door de plant op riskante plekken te willen plukken.

Performancetips

Wil je heel lang genieten van de Bamboo Orchid dan is een goede verzorging een mooi begin.

Tip 1
Geef de Bamboo Orchid een lichte plek in huis zonder dat de orchidee in het directe zonlicht komt te staan. Met name in de lente en de zomer is dit veel te fel.
Tip 2
Laat, net als bij andere orchideeën, de Bamboo Orchid niet te nat, maar laat de grond ook niet uitdrogen. Geef de plant in de zomer elke 5 dagen water. In de winter is eenmaal per 7 dagen genoeg.
Tip 3
Dompelen is de beste manier om orchidee water te geven. Dompel hiervoor de plant met pot en al een minuut of twee tot de rand in lauw water. Laat haar daarna goed uitlekken op het aanrecht of op een schotel. Giet het overtollige water op de schotel weg.
Tip 4
Voor een gezonde orchidee in bloei geef eens per twee weken speciale orchideeënvoeding; in de wintermaanden mag je de hoeveelheid halveren.
Tip 5
Na de bloei vallen de uitgebloeide bloemen er vanzelf af. Eenmaal helemaal uitgebloeid zet je de Bamboo Orchid op een lichte koele plek weg. Geef de plant af en toe water zodat de grond niet verdroogd. Na een maand of 8-12 kan de orchidee weer nieuwe scheuten maken en weer gaan bloeien. Om de groei van de nieuwe scheuten te bevorderen kunnen de uitgebloeide scheuten worden afgeknipt op ongeveer 10 cm.
Tip 6
De Bamboo Orchid staat het liefst in een niet te grote pot; verpotten hoeft pas na een jaar of 2-3 als de pot echt te klein wordt. Schud hiervoor de grond weg tussen de wortels en doe de plant in een nieuwe grotere pot met verse orchideeëngrond.

Volg onze updates

Blijf op de hoogte van Bamboo-nieuws via onze socials

bamboo-orchid.com facebookBamboo pinterestBamboo twitter