Van oorsprong komt de Bamboo Orchid uit Zuid-Oost Azië, de Himalaya, Maleisië, Thailand, Zuid-China en Japan. In deze prachtige landen groeien de orchideeën uit tot ware bloemenregens op rotsen in bergdalen en in bomen in bergbossen. Hier komt ook de oorspronkelijke naam Dendrobium nobilé vandaan. Dendron is Grieks voor ‘boom’ en ‘bios’ staat voor leven.

Voor de mystieke Bamboo Orchid zijn de omstandigheden in deze tropische gebieden ideaal zelfs op grote hoogte tot wel 2000 meter. Gedurende de dag worden zij beschermd tegen de felle zon door het bladerdak van de bomen waardoor ze door het gefilterde licht optimaal kunnen groeien. In de nacht als de temperatuur daalt komt deze schoonheid tot rust door de koele nachten waarna zij weer met nieuwe energie knoppen kan vormen en weer tot bloei kan komen. Sommige planten kunnen wel 200-300 bloemen tegelijk dragen die allemaal tegelijk opengaan. Dat geeft echt een explosie aan kleur en geur.

Bloeicyclus

Zoals de groei in de natuur gaat zo wordt de Bamboo Orchid ook gekweekt voor het beste en sterkste resultaat. Door de juiste hoeveelheid licht af te wisselen met een koelere omgeving wordt in de kwekerij de meest ideale omstandigheid gecreëerd voor de groei en de bloei. Daardoor kun je weken genieten van de prachtige bloemenzee aan de planten. In de natuur begint de plant in de lente met bloeien. Tegen de winter vallen de bloemen af en begint de reis naar de volgende bloeicyclus.

De uitbundige bloei van de Bamboo Orchid is niet het enige bijzondere. In de oosterse cultuur heeft de plant ook de status goed voor je gezondheid te zijn. In de oosterse geneeskunde is de orchidee een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. In deze ‘Traditional Chinese Medicine’ (TCM), die al meer dan 2000 jaar oud is, worden gedroogde opgerolde delen van de plant gebruikt om het immuunsysteem te verbeteren.

Men gelooft dat de plantdelen een positief effect hebben op de spijsvertering waardoor je je fitter zou voelen. Voel je je goed dan kun je beter met stress omgaan wat weer bijdraagt om kwalen het hoofd te bieden. Volgens deze geneeskunde kan de orchidee helpen tegen buikpijn, pijn aan gewrichten, intolerantie tegen gluten, een verlaagde bloedsuikerspiegel of slechtziendheid. De plant zou zelfs tumoren kunnen remmen.

Men noemt de orchidee ook wel ‘onsterfelijkheidskruid’ omdat het sap van de plant, volgens de legendes, mensen uit de dood kan laten herrijzen. Met een prijs van $ 300,00 voor 500 gram is het geen goedkoop ‘medicijn’ vandaar dat mensen de plant graag zelf willen plukken. Hierdoor heeft al menigeen zijn leven op het spel gezet door de plant op riskante plekken te willen plukken.